ogpih

ogpih
gcuk

Monday, September 9, 2013

MUsAng BErjaNGGUT


                           Dato' Nikah Kahwin dalam cerita Musang Berjanggut

aslkm :)

Semalam hari cuti, disebabkan x tau nak buat apa aku dan Firdaus layan cerita P.Ramlee yang bertajuk MUSANG BERJANGGUT  kt bilik Firdaus sambil makan maggie..hohohoho
Bukan apa, kadang2 cerita P.Ramlee ni penuh dengan pengajaran
Jalan cerita cerita dia pun semua kreatif2
Kadang2 ada persoalan2 agama yang membuatkan Ustaz2 pening nak jawab
Contohnya cerita keluarga 69...habis tunggang terbalik keluarga...hahahaha

Cerita Musang Berjanggut ni plak pasal P.Ramlee ataupun nama dalam cerita tuh kalau x silap Tun Nila Utama, yang dipaksa oleh ayahnya untuk cari calon isteri. Kalau x silap nama ayah dia Sultan Alam Shah Bana, sultan negeri Pura Kenanga. Hahahaha ntah la mcm mane boleh igt name2 tuh.

Yang menariknya, bijak sungguh cara Tun Nila Utama cari calon isteri dalam cerita tu...kelakar gila...
Pecah perut suka dengan firdaus petang tu.
Macam mana dia cari?
Tengok sendiri la ye :P
Tapi aku tertarik dengan kata2 Tun Nila Utama dalam cerita tu

Sultan Alam Shah Bana : Anakanda kahwini sahaja salah seorang daripada anak2 dato' menteri

Tun Nila Utama : Anakanda x mahu! Mereka ini bukan wanita tetapi mereka betina

Sultan Alam Shah Bana : Aik??? Apa pula beza wanita dan betina? Bukankah sama sahaja?

Tun Nila Utama : Wanita adalah orang yang menjaga maruahnya manakala betina adalah orang yang menjual maruahnya.

Sultan ; Cess...ayahanda beri adinda masa 1 tahun. Kalau anakanda masih belum bawak pulang isteri, anakanda dihukum pancung!


Wanita vs Betina?
dalam dunia ni ada dua jenis wanita
Yang pertama Wanita yang wanita
Ek?? pelik bena bunyinya tu...hahahaha
Yang kedua Wanita yg Betina
Begitu juga lelaki
Lelaki yang lelaki dan Lelaki yg jantan

sama2 fikir :)

Teringat satu post sorg tu dia post kat fb dia

Putih2 melati,
Merah2 delima,
Wanita baik hati,
Menjaga Auratnya....

Putih2 melati,
Merah2 delima,
Lelaki baik hati
Jaga pandangannya.... :)




4 comments:

nuraisyah_radzuan said...

good.. :D

fitrahfitri said...

Like..

Aku Abu said...

kemah-kemah.. kena banyak tengok movie ni..haha

Aku Abu said...
This comment has been removed by the author.