ogpih

ogpih
gcuk

Tuesday, February 4, 2014

Syukurlah




aslkm...
lama x update blog..
huu maklumla skang ni bz ckit..
itu lah ini lah
tesis la assigment la
letih molek...

Syukurlah...
Aritu ada lalu kt Lowyat tuh..
tgk ad makcik tu ngan anak2 dia tidur
beralaskan kotak
ish3...

dulu pernah jugak tengok diorang tidur kt tp sungai wang tu..
kadang2 ad kfc depan tuh.. ad org bg kot
terdetik dalam hati..syukurla kite masih ad tempat berteduh
masih ada duit untuk makan
anak makcik tu lawa2 kot muke
kecik2 lagi..

Kalau kita susah, fikirlah ada orang yang lebih susah
Jangan putus asa dengan rahmat Allah
Setiap benda yang berlaku mesti ada hikmah

Nak tau cerita pasal seorang remaja yang sempat merasai dan tidur bersama gelendangan?
buka ni..
http://payabesarpedas.blogspot.com/2011/06/bergelendangan.html

Dekat KL pun ramai gelendangan atau homeless ni
Aritu pernah tersampai kt pudu kol 12
Subhanallah...ramainya yang baring2 atas jalan macam tu je
Ada yang tido beralaskan kotak
Ada yang menyandar di tepi pintu seven E
Mengharapkan sedikit rezeki dari orang yang bermurah hati

Monday, September 9, 2013

MUsAng BErjaNGGUT


                           Dato' Nikah Kahwin dalam cerita Musang Berjanggut

aslkm :)

Semalam hari cuti, disebabkan x tau nak buat apa aku dan Firdaus layan cerita P.Ramlee yang bertajuk MUSANG BERJANGGUT  kt bilik Firdaus sambil makan maggie..hohohoho
Bukan apa, kadang2 cerita P.Ramlee ni penuh dengan pengajaran
Jalan cerita cerita dia pun semua kreatif2
Kadang2 ada persoalan2 agama yang membuatkan Ustaz2 pening nak jawab
Contohnya cerita keluarga 69...habis tunggang terbalik keluarga...hahahaha

Cerita Musang Berjanggut ni plak pasal P.Ramlee ataupun nama dalam cerita tuh kalau x silap Tun Nila Utama, yang dipaksa oleh ayahnya untuk cari calon isteri. Kalau x silap nama ayah dia Sultan Alam Shah Bana, sultan negeri Pura Kenanga. Hahahaha ntah la mcm mane boleh igt name2 tuh.

Yang menariknya, bijak sungguh cara Tun Nila Utama cari calon isteri dalam cerita tu...kelakar gila...
Pecah perut suka dengan firdaus petang tu.
Macam mana dia cari?
Tengok sendiri la ye :P
Tapi aku tertarik dengan kata2 Tun Nila Utama dalam cerita tu

Sultan Alam Shah Bana : Anakanda kahwini sahaja salah seorang daripada anak2 dato' menteri

Tun Nila Utama : Anakanda x mahu! Mereka ini bukan wanita tetapi mereka betina

Sultan Alam Shah Bana : Aik??? Apa pula beza wanita dan betina? Bukankah sama sahaja?

Tun Nila Utama : Wanita adalah orang yang menjaga maruahnya manakala betina adalah orang yang menjual maruahnya.

Sultan ; Cess...ayahanda beri adinda masa 1 tahun. Kalau anakanda masih belum bawak pulang isteri, anakanda dihukum pancung!


Wanita vs Betina?
dalam dunia ni ada dua jenis wanita
Yang pertama Wanita yang wanita
Ek?? pelik bena bunyinya tu...hahahaha
Yang kedua Wanita yg Betina
Begitu juga lelaki
Lelaki yang lelaki dan Lelaki yg jantan

sama2 fikir :)

Teringat satu post sorg tu dia post kat fb dia

Putih2 melati,
Merah2 delima,
Wanita baik hati,
Menjaga Auratnya....

Putih2 melati,
Merah2 delima,
Lelaki baik hati
Jaga pandangannya.... :)




Saturday, March 23, 2013

Setiap org adalah pemimpin



Aslkm :)

Sebelum naik bas untuk pulang ke Terengganu
Aku pergi ke tandas

Dan semasa di tndas...
jeng3..
Tiba2 seekor pontianak muncul di tengah-tangah laluan antatara deretan tandas-tandas itu
Semua orang berkeliaran lari sambil berteriak
"Hantu!" "Tolong ada hantu!"

Haha gurau je :P

Masa kat tandas tu tiba2 dengar....

" alif di atas aaa, alif di bawah eee, alif di depan uuu, aaa eee uuu"
sehingga la ta.

Wah! Teruja rasa
Dah la yang nyanyi tu budak kecik
Sejuk hati rasa...
walaupun tnds tu pns..kuang3

Itu lah hasil dari didikan yang baek :)

Tadi pula masa naik motor
Nampak sekumpulan kanak2
Rasa baru sekolah rendah kowt
Nmpk kecik lagi

tapi...duk lepak tgh2 malam buta
Kalau lepak saje x pe lagi
Ni siap hisap rokok
ish3

Sebab tu la setiap individu kena main peranan
terutamanya ibu bapa
Didiklah orang yang di bawah kita dengan acuan Islam
Semoga bahagia dunia dan akhirat :)


Terjemahan Hadis
”Dari Ibni Umar r.a sabda Rasulullah SAW :”Semua kamu adalah pemimpin dan bertanggungjawab terhadap rakyat pimpinannya .Seorang amir (raja) memimpin rakyat dan ia akan ditanya mengenai pimpinannya , seorang lelaki adalah pemimpin ke atas keluarga rumahnya dan ia akan ditanya mengenai pimpinannya .Seorang wanita adalah pemimpin dirumah suaminya dan terhadap anak – anak suaminya dan ia akan ditanya mengenai pimpinannya .Seorang hamba sahaya adalah pemimpin atas harta benda tuannya dan ia akan ditanya mengenai pimpinannya .Ingatlah Semua kamu adalah pemimpin dan semua kamu akan ditanya mengenai pimpinannya (Diriwayatkan oleh :Al-Bukhari dan Muslim).



Friday, January 25, 2013

Kamu Lebih Tahu?


Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a bahawa Rsulullah s.a.w bersabda :
Pada zaman Bani Israel dahulu, hidup dua orang lelaki yang mempunyai sikap yang berbeza.Lelaki yang pertama suka berbuat dosa sementara lelaki yang kedua rajin beribadah. Setiap kali orang yang ahli ibadah ini melihat temannya berbuat dosa, ia menyarankan untuk rakannya berhenti daripada perbuatan dosanya.

Suatu kali orang yang ahli ibadah berkata lagi, " Berhentilah daripada berbuat dosa". Dia menjawab, " Jangan pedulikan aku, terserah Allah akan menilai perbuatanku. Adakah engkau diutus Allah untuk mengawasi apa yang aku lakukan." Ahli ibadah itu membalas, " Demi Allah, dosamu tidak akan diampuni oleh-Nya atau kamu tidak akan dimasukkan ke dalam syurga Allah."

Kemudian setelah kedua-dua orang itu mati, Allah s.w.t telah menghakimi kedua-dua mereka di hadapan-Nya. Allah menyoal lelaki ahli ibadah, " Adakah kamu lebih mengetahui daripada-Ku?
 Atau adakah kamu lebih mengetahui apa yang telah berada dalam kekuasaan-Ku?" Kemudian kepada ahli maksiat Allah berfirman,"Masuklah kamu ke dalam syurga berkat rahmat-Ku."
Sementara kepada ahli ibadah dikatakan, " Masukkan orang ini ke dalam neraka."

Hadis Sahih riwayat Ahmad, 2/323; Abu Daud,4901;Ibnu MUbarak dalam kitab al-Zuhd,314;Ibn Abi Duniya dalam Husnuzh Zhan,45; al-Baghawi dalam Syarah al-sunnah,14/385.

Rujukan: 101 Kisah dan Pengajaran daripada AQ,Hadith dan hayatus sahabah - Ustaz Zahazan Mohamed

Sahabat2,

Apakah pengajaran dari Hadith ni?
Mengapa lelaki yang rajin beribadat itu dimasukkan ke dalam neraka?
Padahal tindakannya yang amar makruf dan nahi mungkar itu sudah betul
Ya, dia x memberikan nilai rahmat Allah kepada manusia.
Padahal..... Allah itu Maha Pengampun, Maha Pengasih dan Maha Mengetahui
Sebab tu, kita jangan mudah menghukum seseorang

Mungkin si Z tu kite nampak biase2 je...
Tapi  mungkin pada waktu malam...
ketika A,B,C dan lain2 sedang tidur...
Z lah yang bangun untuk beribadat, bermunajat kepada Allah

Ataupun munkin ada sorg tu dia jahat...
Kapel,hisap rokok,dedah aurat,suka menyanyi dan lain2
tapi...
Bagaimana jika suatu hari nnti dia akan berubah?
Jika suatu hari nanti dia akan bertaubat?
Jika suatu hari nnti dia akan insaf?

Sedangkan kita?
Walaupun kita hari ini seorang yang baik....
Tapi yakin kah kita yang kita akan baik sehingga hembusan nafas yang terakhir?
Yakinkah kita bahawa kita akan mati dalam keadaan beriman?

x semestinya rang yang pakai jubah itu baik,
x semestinya orang yang pakai seluar jeans itu jahat,
Namun....
x semestinya juga orang yang pakai jubah itu jahat,
x semestinya juga orang yang pakai seluar jeans itu baik,

Oh indahnya IsLAM :)




Sunday, December 30, 2012

Tanggungjawab bersama




Assalamualaikum...
huh..lame btol x update blog..hohoho
Tanggungjawab bersama??

Td keluar dengan spupu pg pekan
Jalan2, mkn kfc :)
Otw balik...

Dia menceritakan pengalamannya pergi ke India (tabligh)
Aku terpersona...katanya Islam hidup di India
Padahal India bukannya negara Islam pun

Bila pergi ke pasar...yg lelaki pakai kurta, yg perempuan berjubah dan berpurdah
Tak kira yg Islam mahupun tidak...
Ahh...sungguh indah
Hati mane yang tidak tersentuh jika melihat suasana seperti itu
Walaupun India bukn sebuah negara islam tetapi mereka betol2 membudayakan Islam
Tambahan pula mereka diperintah oleh pemerintahan Islam selama lebih kurang 700 tahun

Seorang jemaah India bertanya kepada seorang jemaah malaysia
" suasana pasar kt Malaysia mcm ni jugak k?"
huu...kalau aku ..ak pon kelu

Kat malaysia berkopiah dan perjubah itu bukan budaya
Bahkan sesuatu yg pelik dan menjadi isu perbualan

Aku teringat masa rombongan adik2ku datang buat program kt DQ
Kebetulan aku terlibat sebagai fasi
Salah seorang pserta adik2ku sesi lepas bertanya kepada ku

" Bang, sini memang wajib bawak quran ke? mmg wajib pakai kopiah ke? "

Aku sedikit terkejut..Eh die ni...

" hahahah...x la...atas diri masing2 la.."

"Owh tapi saya tengok semua bawak quran dan pakai kopiah"
"Saya rasa kagum dan tenang tengok"

Tiba2 hatiku turut terasa bangga...First time bangga dengan kolej sendiri..hohohoho
Walaupun sebelum ni duk umpat ngan kawan2...Ap la dq ni...bla3
Tapi ak akuinya...kadang2 kalau ak pg masjid x pakai kopiah...aku rs ganjil yg teramat dari org lain..huu

Tapi kalau kt luar..terbalik..
Kalau kita pakai kopiah kita yg pelik..huu
Nampak x?
Kita sangat2 dipengaruhi oleh suasana dan budaya
Kadang2 perempuan yg pakai seluar jeans...
Baju ketat2 tu dah jadi biasa bagi kita berbanding yang berjubah
Patutkah?

Tambah2 kalau yg x berp lawa pakai ketat2 mcm tu
Buruk benar nampaknye!
huu maafla....
Tapi hakikat nk buat camne

Jadi....Harap sama2 kita dapat jadi pemula 
Teringat satu hadith mafhumnya
"Sesiapa yang memulakan@membuka jalan kebaikan baginya pahala sehingga hari kiamat"

Budayakan Islam yang indah itu...
Belajar agama
Berakhlak baik
bina biaah solehah
Setiap perintah atau sunnah itu penuh dengan seribu satu hikmah
Untuk memberikan maslahah dan mengelakkan mafsadah kepada manusia itu sendiri

                                                       
                                                             contoh kempen biaah solehah


Dan kalau kita x nk buat pon...
Jangan complain atau komen org yg buat!
" hish dier ni berlagak alim la tu.."
"kolot la dier ni pakai mcm tu...x moden langsung"

Bukan kita nk tolak kemodenan...yg baik tu gunala..
Contoh laptop dan kereta..gunala...
xada masalah pon..
tp...kalau pakai baju adik, rambut merah pacak2
Apa faedahnya?
Yang lawa jd buruk...
Yang buruk bertambah buruk nampaknye..huu

Kalau nk bagus lagi...kita puji org yg buat baik tu
"eh bagusla dier tu pakai jubah...hensem@cantik nmpak...
leps ni ak nk try jugk laaa...." :)


Friday, August 31, 2012

ANDAI RASULULLAH MELIHAT AKU BERFACEBOOK











Assalamualaikum.

Jumpa article yang menarik ni kt Fb tadi..

Sama2 fikirkan :)


~>ANDAI RASULULLAH MELIHAT AKU BERFACEBOOK<~

Assalamualaikum. Saya cuma nak kongsi sedikit perkongsian. Tajuknya ‘Andai Rasulullah 

s.a.w Melihat Aku Berfacebook’. Apa yang anda nampak bila dengar tajuk tu?
Seperti yang kita tahu, setiap se

suatu ada ’pro and cons’nya kan? Apa kebaikan facebook and apa pula keburukannya ?

Kawan usrah cakap facebook ni dapat menambah kenalan. Ada jugak yang cakap 
“disebabkan kitafriend dengan bermacam umur manusia,so sedikit sebanyak kita dapat tahu 
apa yang berlaku. Contohnya di universiti. Kira dapat info sikit pasal U.” Hah, ada jugak 
yang jawab, facebook ni boleh jadi alat untuk kita menarik minat non-muslim terhadap 
Islam. Dan dia cerita pengalaman dia ber’chatting’ dengan seorang kristian.


*Muslimah Dan Facebook*

Nampak tak sebenarnya apa yang saya cuba nak sampaikan melalui tajuk tu?

Ok, begini ya Rakan-rakan. Kalaulah kan, seandainya Rasulullah s.a.w masih ada, bersama 
kita, melihat kita.. agak-agak macam mana? Apalagi bila Baginda tengok kita muslimah ni 
dengan apa yang kita buat. Peringatan, BILA KITA BERFACEBOOK, Agak-agak kena puji 
atau kena tegur?

Sebelum tu kena check dulu. Apa yang kita buat dengan facebook kita. Bermanfaat untuk 
orang lain atau tak? Dedah aurat tak kat facebook? Kalau dah tutup aurat pun, masih 
berbalas komen dengan mesra tak dengan lelaki? Chatting yang tak penting? Gambar 
tayang sesuka hati? Ada tak gambar yang spesis menggoda gitu. Cuba check!

Kalau Nabi Muhammad s.a.w tengok bagaimana kita ber ‘facebook’ ni, agak-agak kena puji 
tak? Masa nak berfacebook tu, apa rujukan anda? Siapa sasaran status anda? Banyak jenis 
orang di facebook ni. Ada yang buat facebook macam diari.

“Facebook aku, suka hati aku la nak post apa pun!”


Kemudian, yang sedihnya bila golongan muslimah, yang faham pengertian ikhtilat, yang 
faham apa yang wajib dia faham, pun ter’jerumus’ dalam the bad side of Facebook. The bad 
side of Facebook? Muslimah? macam mana tu? Begini..

Bagaiman syaitan menghias maksiat, kaburkan pandangan kita. Yang buruk tu nampak 
macam baik. Faham kan?

Contoh mudah. Kita couple. Couple islamik la kononnya. Datang istilah dari mana pun tak 
tau la.

“Kita tak pernah jumpa pun dengan boyfriend kita. Mesej-mesej je. Tu pun sebulan dua 
kali. Mesej yang elok-elok je la. Kejut tahajud, subuh, bagi nasihat dan tazkirah. Kita saling 
mencintai kerana Allah. Apa tu orang kata, ukhuwwahfillah? Ha, ye la tu. Tak dosa. Kami 
tahu syariat sebab tu tak couple macam orang lain. Couple macam orang lain tu kan 
taqrabul zina. Kami ingat dosa lagi tau.”

Betul ke ni?

Contoh dalam facebook. Kita post status dengan genre Islamik, Kemudian ada la rijal mari 
bertandang,

“Baguslah enti ni. Post status yang bermanfaat untuk semua. Kalau enti masuk ustazah 
pilihanconfirm menang ni.”
“Eh, takdelah. Biasa-biasa je. Enta tu lagi hebat. Post hadith memanjang. Kalau masuk 
Imam Muda, mesti kalah semua orang.”
Nampak?

Wahai saudara/saudari ku! Siapa yang buka ruang sebenarnya ni? Kemudian kalau ikhwan 
tu tiba-tiba jadi mesra, mula la nak bersalah sangka, “Eh,dia ni. Nampak je waro’ tapi miang 
jugak.” “Tak sangka dia berani nak hint-hint aku. Dia sedar tak aku ni siapa, dia tu siapa?”

Hmm, Kasihan muslimin. Dipersalah terus menerus. Saudari, jangan salah faham. Bukan 
saya nak back up pakatan axis Y ni. Tapi kadang-kadang ada sesetengah perkara tu salah 
kita sebenarnya.

Seterusnya, post status cinta. Semua status dia tu bertemakan cinta. Cinta islamik popular 
sekarang ni kat facebook kan? Banyak page-page cinta islamik.

Malah, Buka sahaja facebook. Dekat home tu boleh dikatakan separuh atau lebih yang 
bercerita soal cinta. Termasuk saya, kadang-kadang.

“Aku mencintaimu kerana agama yang ada pada dirimu. Kalau hilang agamamu, maka 
hilanglah cintaku padamu.”

Tipu kalau tak pernah dengar quote tuh.

“Aku menunggumu kerana Allah.”

Remaja, Jangan layu sangat dengan falsafah cinta. Da’ie itu bukan membuang masanya 
dengan falsafah cinta sahaja. Bimbang mulut menutur nasihat cinta islamik, sedangkan hati 
sedang memujuk nafsu agar mendekati.

Jangan salah faham. Bukan nak cakap benda ni salah. Baguslah sebenarnya kalau cinta 
berlandaskan iman. Tapi takkan itu sahaja yang kita fikir? Kalau lah kecintaan terhadap 
ummah macam ni. Subhanallah. Musuh islam pun gerun tengok kita.

Ada jugak yang spesis ‘aku like kau, kau like aku’. Tiap-tiap status dia like. Macam pelik je, 
status yang tak menarik pun di ‘like’. Ni like status ke like tuan status? Status sesama gender 
tu kurang pula dia nak like. Status yang different gender tu juga dia nak like. Apa tuh orang 
kata, macam magnet. Kan? Kalau North sama North, dia tolak. North dengan South baru 
boleh tertarik. Magnet nak main aci-tarik-aci-tolak pun tak apala. Magnet tak kenal halal 
haram. Tapi yang kita ni. Sepatutnya dah terlebih faham kan.

Lagi satu, pasal gambar. Kalau boleh tak perlu la nak upload gambar yang jelas terang-
terangan sampai nampak segala jerawat. Muslimah, Walaupun awak tutup aurat dengan 
sempurna sekalipun, jangan jadikan perkara itu sebagai lesen untuk awak upload gambar 
sesuka hati. Kita tak tau hati orang. Kita tak tau apa yang orang Lelaki tu fikir . Jadi jagalah 
perlakuan kamu, mahalkanlah mahar maruah kamu wahai Muslimah.

Kemudian, untuk kamu yang berniqab. Walaupun hanya nampak mata sahaja, janganlah 
kamu ambil gambar yang agak ‘melampau’. Bimbang nanti terpesong niat pula. Moga 
dijauhkan. Kita berniqab kerana Allah. Sebab nak jadi lebih baik dari sebelum ni. Jadi, 
rasanya tak perlu untuk kita letak gambar berniqab yang agak jelas. Gambar individual, 
kalau ramai-ramai lain cerita. Masalahnya gambar yang shooting dekat. Jelas keindahan 
mata yang mempesonakan. (Sila jangan marah ya )

Andai Rasulullah s.a.w melihat aku berfacebook, apakah reaksinya?

Kecewakah dia denganku? 
Ya Allah, peliharalah diri kami dari segala yang membinasakan..


Thursday, August 30, 2012

Ust Azhar - ERTI KEMERDEKAAN

video
                           ( sila stop pemain muzik di sebelah kanan blog dahulu untuk melihat video )

Saturday, August 18, 2012

SELAmat Hari Raya MaaF ZAHIr BATIN




Asssalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh
Dah masuk 1 Syawal
Selamat Hari Raya Aidilfitri maaf zahir dan batin kepada semua :)