ogpih

ogpih
gcuk

Monday, March 16, 2009

KejAm


KEKEJAMAN ISRAEL 60 THN LALU


Seorang pegawai tentera israel berama Maltky, yg terlibat dalam pembunuhan Kufru Qasim pd 1948 telah ditemu ramah oleh wartawan mengenai pengalaman dan peranannya dalam peperangan itu. Antara hasil wawancara tersebut ialah:


Wartawan: Adakah saudara rasa menyesal di atas apa yang telah saudara lakukan?

Maltky: Sama sekali tidak. Bahkan kematian seorang arab di Israel (Palestine) adalah keidupan bagi seorang yahudi.Kematian mana-mana arab di luar Israel pula adalah kehidupan bagi semua yahudi.Apa yang saya lakukan ini adalah satu kewajipan agama dan negara.


Seorang lagi pegawai tinggi tentera israel yang teribat dalam pembunuhan itu ialah Ghabrail Duhan.Wartawan:Berapa ramai orang arab yang telah saudara bunuh?

Duhan:Hanya 13 orang sahaja.

Wartawan:Apa perasaan saudara ketika membunuh mereka?

Duhan:Saya merasa begitu dahagakan darah arab dan saya telah minum darah mereka
sehingga mabuk!

Wartawan:Adakah saudara bercadang unuk mengulangi perbuatan itu?

Duhan:Ya, jika keadaan mengizinkan!


Peperangan Palestine-Israel 1948
telah meragut lebih 2000 nyawa dan beribu-ribu orang lagi cedera, kebanyakannya rakyat Palestine.akibat peperangan itu,750000 rakyat Palestine telah dihalau keluar dari tanah air mereka.Tanah palestine yang dirampas itu kemudiannya ditukar milik menjadi sebahagian daripada negara baru bernama Israel, yang mendapat sokongan kuat oleh kuasa2 barat,khusus nyer Amerika Syarikat dan Britain.

No comments: